d
c

Wrocław Hotel Monopol 31 maja - godz.19.30

Wrocław

  • 31 maja w ramach festiwalu „Europa na widelcu“, o godz.18:30 w Kinie Nowe Horyzonty, wyświetlone zostaną filmy „Okrągły Stół od kuchni” oraz „Opowieści Okrągłego Stołu” autorstwa m.in. Piotra Bikonta. Przed projekcją odbędzie się spotkanie z dziennikarką Katarzyną Bosacką, inicjatorką akcji Menu Wolności oraz Robertem Makłowiczem, jednym z ambasadorów akcji, a po seansie poczęstunek. O godz. 19:30 w Hotelu Monopol odbędzie się Kolacja Wolności. Na ten niezwykły wieczór złożą się pokazy specjalne wyżej wymienionych filmów, które zostaną powtórzone w Sali Klubowej hotelu Monopol oraz kolacja degustacyjna.  Przygotują ją wspólnie dotychczasowi szefowie kuchni Hotelu Monopol: Krzysztof Żurek, aktualnie szef kuchni Hotelu Stary w Krakowie, Justyna Słupska Kartaczowska z wrocławskiej restauracji Jadka, Łukasz Budzik z restauracji Mennicza Fusion we Wrocławiu oraz Mariusz Kozak – obecny szef kuchni Hotelu Monopol. Menu Wolności w ich interpretacji będzie oparte na lokalnych produktach i zainspirowane historią naszego kraju. W cenie biletu zawarta jest również degustacja polskich win i alkoholi dobranych przez sommelierkę Hotelu Monopol, Michała Jagodę. Udział w kolacji wezmą również Katarzyna Bosacka oraz Robert Makłowicz, a wieczór poprowadzą Lucyna Zembowicz oraz Jakub Gutek z  FILMS for FOOD – organizatorzy filmowo-kulinarnej części festiwalu, czyli Filmowej Europy na Widelcu. Bilety na pokaz w kinie oraz na seans z kolacją w Hotelu Monopol można kupić przez stronę Kina Nowe Horyzonty: www.kinonh.pl

Pozostałe restauracje:

  • Restauracja w hotelu AC by Mariott
  • Restauracja Enjoy w hotelu Platinum Palace
  • Restauracja Aquarelle w hotelu Radisson Blu Wrocław, ul. Purkyniego 10 serwuje Menu Wolności w dniach 1-4 czerwca:  Tatar wołowy z marynowanymi dodatkami + kieliszek czystej wódki/ Pomidorowa z ryżem/ Rosół z domowy z makaronem i warzywami/ Bryzol wołowy z pieczarkami i ziemniakami pieczonymi/ “Schabowy” z mortadeli z gotowanymi ziemniakami i mizerią/ Ziemniaczane kopytka w sosie myśliwskim/ Szpinak z jajkiem sadzonym i ziemniakami puree/Kompot wieloowocowy/Kisiel ze śmietaną
  • Restauracja Alyki serwuje Menu Wolności w dniach: 29.05-02.06: Zupa botwinka, wędzone żółtko, szczypiorek palony, oliwa truflowa –  15 zł/Kark z jelenia, świeży majeranek, demi-glace, kluseczki z wędzonego twarogu, prażone jabłka, piklowany burak złoty – 42 zł/ Szarlotka na ciepło, mini beza, lody waniliowe, truskawki – 17 zł
  • Pub Browaru Stu Mostów serwuje specjalne Menu Wolności w okresie 29.05 – 02.06, przystawka:
    Sztuka śledzia / remolada / chleb żytni – danie główne: Gzik / wędzony twaróg / ziemniak / mizeria z małosolnych – deser: Rurka z kremem / chmiel

  • Kotlina Natury, z Gostkowa – ferma ze szczęśliwymi kurkami, dostarcza 1989 jaj do smażenia jajecznicy podczas Śniadania Wolności w Wilanowie, w Warszawie.
  • Kub Seniora na Osiedlu Jagodno we Wrocławiu
    Klubowicze przystępują do wspólnej biesiady 04.06.2019 o godzinie  16:00. Skupiają się na deserach: pischinger zwany andrutem kojarzony z  PRLem, chociaż mający swoją wiedeńską historię, galaretki z owocami,  WZetka. Będą też nóżki w galarecie i pewnie inne potrawy.